Review Bevallingsbad Ervaring

Bevallingsbad

Voor de bevalling van ons eerste kindje hebben we ervoor gekozen thuis te bevallen met behulp van een speciaal bevallingsbad. Zo kwamen we terecht bij bevallingsbaden.nl. Zij bieden de optie om een bad te kopen of te huren. Ze hebben twee maten beschikbaar: Je kan kiezen tussen het normale formaat (193cm) en een kleiner formaat (165cm). We wilden graag samen in het bad kunnen zitten, dus daarom hebben we voor de grote versie gekozen. Prettig is dat het bad een speciaal zitje heeft, handvatten om aan vast te houden en een speciale houder voor een flesje drinken. De wanden van het bad zijn comfortabel door de breedte en het materiaal en tevens zijn ze in hoogte aan te passen. Om deze reden is het ook heerlijk om tijdens de weeën en tussendoor over de wanden te hangen.

badbevalling reviewHet bevallingsbad inclusief bevallingspakket werd in de 36e week van onze zwangerschap bij ons thuis geleverd. Het bevallingsbad wordt elke keer voor verzending volledig getest en gecontroleerd op beschadigingen. Het bad is altijd 100% schoon en gedesinfecteerd.

 

De binnenhoes en de accessoires zijn altijd nieuw en gooi je na gebruik weg. Alleen het bad en de opblaaspomp worden hergebruikt. Dit uit hygiënisch oogpunt en de kans op infectie voor moeder en kind.

Bevallen in warm water wordt aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Tijdens mijn menstruatie en ook tijdens de zwangerschap toen ik voorweeën kreeg, voelde ik het al in mijn rug. Dus er bestond een grote kans dat ik tijdens de ontsluiting ook rugweeën zou krijgen. En dat was inderdaad het geval. Een half uur naar het breken van mijn vliezen begonnen de weeën en ik voelde ze direct in mijn buik en rug, helemaal doortrekken naar onder. Binnen een uur volgde ze elkaar al snel op en was het voorover hangen op de bank en het masseren van mijn onderrug niet meer voldoende.

Gelukkig hadden we het bad zodra de vliezen braken opgepompt. Vervolgens waren we ook direct begonnen met het vullen van het bad. Dit is achteraf een goede beslissing geweest. De eerste centimeters ontsluiting gingen snel waardoor ik ook redelijk snel al behoefte had om in het bad te zitten. Het was een verademing. Niet alleen de warmte is prettig voor de spieren in je rug die verkrampen tijdens de weeën, maar ook het water zelf haalt de druk een beetje van je bekkenbodem af. In het water voelde ik me minder zwaar en kon ik me vrijer bewegen. Ook kon ik me beter afsluiten, ik leefde in mijn eigen bubbel. Het warme water zorgde ervoor dat ik beter kon ontspannen tussen de weeën door, maar ook de weeën zelf beter kon opvangen. De warmte van het water zorgt er namelijk voor dat de weefsels beter mee rekken en de doorbloeding beter is. En door het ontspannende effect maak je minder stresshormonen aan en meer endorfines (natuurlijke pijnstiller van het lichaam). Hierdoor is de kans op inscheuren of het zetten van een ‘knip’ kleiner. Ook verloopt de bevalling stuk soepeler en minder stressvol en is de kans dat je pijnstilling wil ook kleiner.

Door in bad te gaan heb ik de eerste 8 cm ontsluiting redelijk goed kunnen doorstaan, ondanks de rugweeën. Het warme water had echt een ontspannend effect en het was heerlijk om tijdens de weeën en tussendoor in het water te kunnen bewegen. Ook kon ik een stuk gemakkelijker van positie veranderen. Door Keltisch zeezout (Bedankt Jacques) toe te voegen aan het water, voelde ik me niet slapjes worden. Het was fijn dat ik me aan de hendels kon vasthouden op de rand van het bad wanneer ik tijdens een weeën me ergens aan vast wilde houden. De houder in het bad voor drinken heb ik ook gebruik om mijn flesje drinken in te zetten. Zo hoefde ik niet telkens te vragen of ik drinken mocht, maar kon ik het gewoon zelf pakken. Helaas koelde het badwater wel sneller af dan verwacht. De temperatuur daalde al snel onder de comfortabele temperatuur van 37 graden Celsius en bij 35 graden Celsius moest er echt warm water bij gedaan worden. Echter, om te voorkomen dat het bad overliep met water, moest er dus ook tussendoor water uitgeschept worden. Lang leve de kraamhulp.

ervaring badbevallingHet effect van het water verdwijnt wanneer je langer dan 2 uur achtereenvolgens in het bad zit. Vandaar dat ik er ook af en toe uit moest. En dat heb ik geweten. Pas dan voel je goed wat voor verlichtend effect het water heeft. Zodra ik uit het water opstond, kwam de druk weer volop terug en werd hierdoor ook direct een nieuwe wee opgewekt.

Gelukkig bracht de toiletbril tijdelijke verlichting, maar ik was blij als ik weer terug mocht in het warm badwater.

De laatste 2 centimeter waren het zwaarst. De rugweeën waren bijna niet meer te verdragen, ondanks het water. Gelukkig kon ik door het water nog steeds goed van positie wisselen tijdens en ook na de weeën. Ook het bewegen in het water tijdens de weeën bracht me verlichting. Toen ik eindelijk kon gaan persen ben ik op mijn knieën gaan zitten bij de rand, zodat ik tijdens de perswee mijn handen op de ondergrond kon zetten ter ondersteuning en tussen de persweeën door lekker even over de rand van het bad kon  hangen om bij te komen. De randen zijn heerlijk om op te liggen door de vorm en door het materiaal voelde het ook lekker koel aan mijn wangen. Het water zorgde ervoor dat de druk die ik op mijn perineum voelde minder heftig was en ook de ‘brandende ring van vuur’ die je volgens veel vrouwen voelt wanneer het hoofdje naar buiten komt was hierdoor goed te doen. Ik voelde nog steeds wel een flinke rek erop komen, maar er is niks gescheurd (gelukkig!!). Alles bij elkaar is de bevalling redelijk soepel en vlot verlopen. De ontsluitingsfase duurde zo’n 8 ½ uur en de uitdrijvingsfase heb ik in 50 minuten gedaan. Het meest prachtige was dat ik mijn kleine meisje zelf kon vastpakken uit het water en op me kon leggen voor ons eerste knuffelmoment.

Als laatste is het niet alleen voor jou als vrouw, maar ook voor je baby prettig om in bad te bevallen. Het is een erg rustige manier van geboren worden door de natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert, net als onze kleine meid. Waterbaby’s blijken op de langere termijn ook rustigere baby’s. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat deze de baby zelf aanpakken.

bevallingsbadDe waterbevalling bij ons thuis was een prachtige ervaring. Het bad heeft ervoor gezorgd dat ik de weeën goed kon doorstaan en geen behoefte had aan pijnstilling. Het was prachtig om onze dochter op deze manier geboren te laten worden en samen met zijn drietjes in het water onze eerste kennismaking te hebben.

 

Bij een volgend kindje kiezen we zeker weer voor een badbevalling!

Tip: gebruik de actiecode: BEVALLING10 voor 10 euro korting bij de huur of aankoop van het bad. Hiermee vervallen de verzendkosten.

Tip2: Begeleiding voor vruchtbaarheid, gezonde zwangerschap en een gezond kindje?
Neem contact op met praktijkvanunen. Ook voor gezondheidsklachten bij je pasgeboren wondertje.